Skip navigation
Currently Being Moderated

After Efects Error: overflow converting ratio denominators.(17 :;18)

Apr 5, 2012 8:42 PM

Hello, I am experiencing a serious problem with after effects.

 

It started when I right clicked a clip in my premiere pro timeline and chose "replace with after effects composition."  Upon moving the clip into my already open after effects project, the wrong still frame opened up in the comp viewer, followed by this error: After Effects Error: overflow converting ratio denominators.(17 :;18).  Clicking OK does nothing, and even after closing after effects and restarting the computer, upon opening my project, I simply get this error which will not go away, and as long as it is open, I can do nothing else with after effects.  I cannot just create a new project as several other comps are contained within this specific project, and because of this error I now have no access to them.  What can I do to correct this?

 
Replies
  • Currently Being Moderated
    Apr 5, 2012 10:02 PM   in reply to JustinDashing

    We need to know a lot more to help you. Please provide answers to the questions listed here: "FAQ: What information should I provide when asking a question on this forum?"

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Apr 6, 2012 12:44 AM   in reply to JustinDashing

    This error either indicates a problem with the source footage or a specific effect. It's simply a math error somewhere deep in the fabric of the project, e.g. by misinterpreting footage sizes. In order to open the project in AE without the warning cropping up immediately, you could try to open it with capslock, so it doesn't attempt to render anything. Then you could at least inspect the footage in the project panel by selecting it. If you see something odd there, this might get you closer to finding the cause of the problems...

     

    Mylenium

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Apr 6, 2012 2:24 PM   in reply to JustinDashing

    > I am using openGL

     

    Start by turning that off.

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Apr 6, 2012 4:19 PM   in reply to JustinDashing

    Try creating a new project and importing the old project file into the new project.

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    May 6, 2012 2:12 AM   in reply to JustinDashing

    Hi Justin,

    See if this will work: Leave the CAPS on before starting the program, hopefully that will allow you to have access (without the overflow error which is very frustrating)… if you do, then you probably know what to do next, but if not: change the frame rate by right clicking on the video file and clicking on "Interpret Footage" and then click on "Main...", then under "Frame Rate" select the "Conform to frame rate" and try to change the frame rate to the closest round number as the original frame rate. (If the original one is 30.05 change it to 30 and see if that works).

    Let me know if that works.

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    May 7, 2012 7:45 AM   in reply to claudiomda

    Justin,Has anybody figure out how to properly resolve this issue? My above description worked for me but the issue I have is that it will cut the length of the video when the frame rate is changed (despite what number you change it to).

    I can't believe that this issue is unresolved to date since researching it has been discussed for over 4 years now at different sites. I couldn’t find any solutions online.

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Dec 16, 2012 4:56 AM   in reply to JustinDashing

    Youre missing a video codec or it got corrupt with an update.  Try uninstalling QuickTime, Divix, etc and reinstalling them one by one.  That should fix the problem. 

    Also if special video software is required to run the footage you can also try pre converting the footage before applying any effects to it.

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Jan 9, 2013 4:20 PM   in reply to Tony - MayoFlux

    Just in case anyone is having this error and none of these solutions are relevant.

     

    I just tried to open a project passed on to me today and go the error, I realised it is caused by a peice of footage exported from Final Cut Pro as a 'reference movie' instead of 'self contained' (an easy way to spot this kind of file is if it is a suspiciously small file -like a 30 second HD clip that is less than 1MB). I'm assuming this wasn't a problem for the person who gave me the file as After Effects was able to access the render files that the reference movie were pointing to on their own computer, but now obviously After Effects can't find the footage the file is referencing now because it's not on my system.

     

    The problem can be solved by deleting the footage from the composition, which can be difficult with the error popping up constantly.

     

    Alternatively, if the footage is really important to the composition, just export it again from FCP as a self contained movie and replace the footage file at it's source. Close and re-open AE and it will link to the new working file.

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Jan 10, 2013 12:27 AM   in reply to ANDREW_GOLDSMITH

    I'll add your info to the relevant post on my error code database. Thanks for sharing.

     

    Mylenium

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Feb 12, 2013 5:57 AM   in reply to Mylenium

    Hi there

    Well, I have this issue for two days so I was like "OMG!", but then I have found this forum and this post which gave me some clues what should I do or what to try...so: my problem was that when I did try to open my huge project (quantum of clips, pics, effects etc.) I got to that error message and when I clicked "OK" project opens TOTALY EMPTY so I couldn't try out any of your solutions (having CAPS LOCK ON didn't help, cos simply there was absolutely nothing inside the project)...so I began scratching my head saying something like: "Hey, wait a sec - what the...?!?!?!". After some messing with empty projects I was able to import my buggy project via IMPOERT>FILE>*.aep, but as soon as I open the composition inside it crashes with exact the same error message (but at least I was able to see what's inside) + some other errors. So I write them all down to a paper and after some time I noticed there are like 2-3 the same errors that occure most of the time...and those was errors with AF own internal effects of AUTO CONTRAST and LINEAR WIPE (+ one more but that one has no significancy and also I was not sure if that third one is internal effect or not: Classic 3D). Then automaticaly my next thought was: "Hm, OK, I should try disabling those effects and see what will happend..." - well, guess what: IT HELPED!!! I went to C:\Program Files\Adobe\Adobe After Effects CS6\Support FilesPlug-ins\Effects\ and there I changed the *.eax extension of those plugins to *.eax- (or any other "unnown" extension :-D). And after some while I narrow it to one definitive internal effect plugin bug of AUTO CONTRAST! So my guess is that the framerate bug (having not whole number as framerate, like some of you suggested here) is probably NOT AFTER EFFECTS INTERNAL BUG AS WHOLE, but reather bug in some of its internal effects dealing with it (the framerate) - hope it will help to resolve this many years long bug (+ sorry: english is not my native language :-D)

     

    Message was edited by: eriqire9 - sorry, I by mistake write the buggy effect name wrong, it was AUTO CONTRAST, not Auto Focus :-)

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Aug 19, 2013 3:58 AM   in reply to eriqire9

    I just got this error message as well. I didn't import a project, but one single video file from my Nokia 808 PureView. Everytime I clicked on it, it gave me the error. There were no errors in Premiere Pro CC, but I saw there that the framerate was 25.007. I right clicked the video file in After Effects CC and went to Interpret Footage > Main, and set it to 25. No more error messages. The video file is H.264 in an .mp4 container.

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Nov 11, 2013 12:11 PM   in reply to Alexander Evensen

    I got the same error and just like you, the problem was caused by a 24.000 fps video that After Effects interpreted as 23.999 fps.

     

    To prevent the error I forced After Effects to interpret the footage as 24.000 fps. But now After Effects thinks my footage is 45m30s long even thought it's actually 55m46s.

     

    But I had no problems with this exact same video before the 12.1.0.168 update. Weird.

     
    |
    Mark as:

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Answers + Points = Status

  • 10 points awarded for Correct Answers
  • 5 points awarded for Helpful Answers
  • 10,000+ points
  • 1,001-10,000 points
  • 501-1,000 points
  • 5-500 points