Skip navigation
photomatty
Currently Being Moderated

Lightroom 4.1 RC Put to the test...bizarre outcome

Apr 17, 2012 8:44 AM

Tags: #android #duplicate #ipad2 #gmail #email_function #iphone4 #lightroom_4.1 #canon_5d_mark_iii

OK, so we put lightroom 4.1RC to an "Un-Tethered" test yesterday, shooting with the new Canon 5D Mark 3, and importing the files using a CF card reader.

I had upgraded to 4.1 RC the day before, and had upgraded the Camera RAW to 6.7RC as well...just to be able to read the new files from this camera.

 

Anyhow, everything worked great, and the files looked sharp (I know there has been some concern about a "softness" issue, but we experienced no softness...even when shooting primarily with a Canon 50mm 1.0 lens!).

 

Now here comes the most bizarre part...

 

As always, the clients ask "Can you email me that photo I really like?"

"No problem", I respond, "I can email it directly from this program"...

 

Using the "EMAIL" function in Lightroom 4.1RC, I sent the client an email with 2 images from our shoot.

I added myself to the recipient list as well.

 

Getting stranger...

 

My client receives the 2 photos on her Andriod phone, and they are fine.

I receive the same email on my iPhone with 2 TOTALLY DIFFERENT PHOTOS FROM A SHOOT LAST SATURDAY!!

Wha?

Ok, weird. :-/

 

I try again....Sending the email once again to myself (iPhone 4) and my assistant (iPhone 3)

I again receive the wrong images, and my assistant receives the correct images.

 

I head home after the shoot, and try opening up the same email attachments on my iPad2.

Now...ALL the emails have the photo of today's subject...but it's now the same photo, in every email attachment...not the 2 different photos I attached.

 

Que hahaheho?

 

Ok...I pull out my MacBook Air and turn on my iMac...start up Gmail....and low and behold...

The correct images appear in all the emails on these systems.

 

But...my iPhone and iPad are still, to this moment, displaying the WRONG images in the emails I sent.

I've never seen this happen before...and really can't even fathom why this would happen.

 

I'll happily give you a dollar if you can figure this one out.

 

Matt Beard

photo@mattbeard.com

 
Replies
  • Currently Being Moderated
    Apr 17, 2012 9:18 AM   in reply to photomatty

    First of all, 4.1 is a release candidate, not really ready for prime time.  I wouldn't rely on all those e-mail features to work exactly as they should based on what others have been reporting about the behavior of Lightroom 4.1.  To be safe, it would probably have been better to export copies and then NOT use Lightroom to send the e-mail.  I don't rely on Lightroom to do everything anyway.  I want to make sure I have everything right.

     

    I don't know why you got the results that you did.  It is bizarre.  It should be reported.  But, based on the way Lightroom 4 has been performing, I would recommend being a little more cautious and use more dependable means for the time being.

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Apr 17, 2012 9:38 AM   in reply to photomatty

    I never used LR to e-mail things so am asking out of inexperience:  are the image names the same as ones from the earlier shoot and the iOS devices are getting confused which version to show, or are the names of the JPGs all different so there should be no confusion if filenames are being used to disambiguate?

     

     

     

    Is the situation repeatable across days?  Does the same thing happen from an earlier version of LR?

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Apr 17, 2012 9:42 AM   in reply to photomatty

    I'm not going to defend Adobe.  But I have developed database applications now for about 25 years.  I work on my own, no team.  But as I develop an application I have my own workflow as to how the program is going to run.  When that application is then turned over to other users I often ran into a number of problems because some these other users run the program in a completely different way than I had intended or even considered.  Problems just pop up.  And, in my opinion, Lightroom 4 was released very prematurely.

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Apr 17, 2012 9:18 PM   in reply to JimHess

    See this thread:

     

    http://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/email_problem-1k l76e

     

    Adobe has acknowledged and reproduced the problem.

     
    |
    Mark as:

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)