Skip navigation
lenmazz
Currently Being Moderated

Face recognition and people analysis not working on Elements 11

Nov 28, 2012 7:17 PM

Tags: #problem #face_recognition #photoshop_elements_11

I just loaded Elements 11 onto my windows 11 laptop and imported about 15,000 photos.  I was really looking forward to using the face recognition for tagging the photos but it does not seem to work.  When I click "Mark Face" it always says people analysis is yet to be run and when I click yes to run it, nothing happens.  Same thing when I click "Add People+", it just flashing something quickly on the screen and then nothing happens.  I have "People Recognition" checked in the view screen and "Analyze Photos for people" checked in my preferences.

 
Replies
  • Currently Being Moderated
    Nov 28, 2012 10:17 PM   in reply to lenmazz

    Please try one thing-

     

    Click Edit >> Preferences >> click 'Restore Default Settings' in General pane.

     

    Now relaunch EO and see if Face Recognition runs properly upon doing Add People.

     

    Thanks

    Andaleeb

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Feb 24, 2013 5:47 AM   in reply to andaleebfatima1

    Any advice on what to do if that doesn't work?

    Thanks,

    Warren

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Feb 24, 2013 10:53 PM   in reply to waherold1

    Okay.. Please go to %appdata%\adobe\elements organizer\11.0\organizer and delete psa.prf file. If this helps, well and good else please go to the same location and delete psa.prf as well as status.dat files.

     

    Face Recognition should run fine now.

     

    Thanks

    Andaleeb

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Feb 24, 2013 11:09 PM   in reply to waherold1

    If that doesn't work, try renaming 'peoplestatus.dat' file present in your catalog folder (catalog folder location can be found from Help->System Info').

     

    ~Andromeda

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Feb 25, 2013 9:57 AM   in reply to andaleebfatima1

    Deleting psa.prf worked. Thanks!

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Feb 25, 2013 8:53 PM   in reply to waherold1

    You're welcome

     

    Thanks

    Andaleeb

     
    |
    Mark as:
  • Currently Being Moderated
    Mar 30, 2013 9:31 AM   in reply to andaleebfatima1

    Hello,

     

    I followed the directions here to no avail.  I renamed the psa.prf, status.dat and the peoplestatus.dat files.  It did not help.

     

    Any other suggestions? 

     

    Thanks!

     

    RD

     
    |
    Mark as:

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (1)

Answers + Points = Status

  • 10 points awarded for Correct Answers
  • 5 points awarded for Helpful Answers
  • 10,000+ points
  • 1,001-10,000 points
  • 501-1,000 points
  • 5-500 points