7 Replies Latest reply on Jun 7, 2013 9:53 PM by A.T. Romano

    No audio during preview

    Galena Forest

      Using Premiere Elements 11, I have no audio when I run a preview. If I move the time line indicator manually, the audio works, so the audio is there. The audio tracks show audio, and there is audio when I render the clip. The audio is missing only when I play the clip in the preview window. What obvious setting am I missing?

       

      Thanks for your help.

        • 1. Re: No audio during preview
          A.T. Romano Level 7

          Galena Forest

           

          (a) Please give the following a quick look at...

           

          Edit Menu/Preferences/Audio Hardware

           

          Click on ASIO

           

          Check those ASIO settings, especially assuring that the Input and Output Device is Enabled.

           

          (b) Is your audio card driver up to date?

           

          (c) Also check your audio track content volume settings Adjust/Volume as well as the settings in the Audio Mixer.

           

          (d) Is this audio the audio that is linked to the video on Video Track 1 or is the audio an audio file that you have imported into the project separately?

           

          (e) Is this one of those problems where "it worked before and does not now" or "it never worked before"?

           

          Let us start here and then plan our troubleshooting strategy according to your answers.

           

          Thanks.

           

          ATR

          • 2. Re: No audio during preview
            Galena Forest Level 1

            Thanks, ATR,  for your very quick reply.

             

            (a) The ASIO window shows:

             

               Speakers (High Definition Audio Device)

               Digital Audio (S/PDIF)(High Definition Audio Device)

               Digital Audio (S/PDIF)(High Definition Audio Device)

             

            Only the first box was checked but checking the other two has no effect.

             

            (b) Yes, the audio drivers are up to date as far as I can tell. I checked on the motherboard driver site. The odd thing is that I get the audio when I move the indicator manually, so the audio is there. It just doesn't play when I run the preview.

             

            (c) The volume settings are 0db and the mixer window shows the dynamic audio when the preview is running. The audio is there when I render it to an mpg file.

             

            (d) This is audio on the video track, not audio that I added.

             

            (e) This is the first time that I have tried Premiere Elements on this Windows 8 machine.

             

            Thanks for your help!

             

            Sam

            • 3. Re: No audio during preview
              A.T. Romano Level 7

              Galena Forest

               

              Thanks for the reply.

               

              Please right click the Edit Mode Monitor, select Playback Settings, and check the settings there.

               

              We will be watching for the results.

               

              Thanks.

               

              ATR

              • 4. Re: No audio during preview
                Galena Forest Level 1

                Here is a screen shot. I'm not sure what to look for.

                playback settings.PNG

                • 5. Re: No audio during preview
                  A.T. Romano Level 7

                  Galena Forest

                   

                  Thanks for the screenshot of your Premiere Elements 11 Playback Settings.

                   

                  Could you give the following Playback Settings a try and let us know the results.

                   

                  PE11PlaybackSettings.JPG

                  Thank you.

                   

                  ATR

                  • 6. Re: No audio during preview
                    Galena Forest Level 1

                    Wow!  That did it!

                     

                    Thank you, thank you, thank you.

                     

                    Sam

                    • 7. Re: No audio during preview
                      A.T. Romano Level 7

                      Galena Forest (Sam)

                       

                      Great, great news. I was just about to call it a day when I saw your post. Can you hear the cheers from here?

                       

                      Congratulations and thanks for considering the suggestions.

                       

                      Continued success.

                       

                      ATR