1 2 Previous Next 47 Replies Latest reply on Oct 30, 2017 5:19 AM by Photoshit

    "Stuck" Image in Transparent Background

    Marc Trzepla Level 1

      After Effects 11.0.2.11

      Mac OS 10.7.4

       

      A "ghost" frame from an old movie is stuck in the transparent / checkerboard background.  Always the same movie / frame.   Even in a new comp without any layers this old quicktime movie shows up.  Was a moving movie, this ghost effect is now just a single still frame.   Put one item in the comp and it disappears.  Turn off the eyeball for all of the layers and the ghost image comes back.

       

      Does not show up in final renders .. yet.   Mostly in just (Auto / Half) rez comp viewer previews.

       

      I've tried deleting prefs.    Cleared disk cache.    Cleared Conformed Media Cache.  Restarted the program.    Restarted the computer.      It's been like this for weeks.

       

      Now it has started showing WITH other layers "on".  This is new.   Makes it tough to work.

       

      IT department says they have no idea, that "we'll have to wipe your entire computer" but before going THAT route wanted to see if anyone else has ever had this problem and if they've discovered a solution.

       

      Thanks,

       

      Marc

       

      In these examples below this "rooftop scene" not only isn't supposed to be in the image, it's not even in the AE project file.       

       

      Ghost A - Look Ma, No Layers.jpg

      Here it is actually with other layers set to "on" which has never happened before:

      Ghost C.jpg

        • 1. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
          Mylenium Most Valuable Participant

          Sounds liek a graphics hardware issue. Turn off all that stuff:

           

          http://myleniumblog.com/2012/05/15/make-cs6-work-for-you/

           

          Mylenium

          • 2. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
            Todd_Kopriva Level 8

            We fixed a lot of caching bugs in After Effects CC (12.0). Have you tried in that version?

            • 3. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
              haknudsen2

              I am having a similar issue.  Every new or empty comp on this computer has this ghost image.  If I "Save Frame as"--"File"  I get a png with the ghost image.  If I try "Save Frame as"--"Photoshop Layers"  I get error, "cannot save a layered file because there are no active video layers at this current time."  If I have media encoder render it as mp4 no ghost image.

              Using AE CC 12.1.0.168

              • 4. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                grolarmedia

                I'm working in AE CC 12.0.0.404

                 

                Same exact thing happening here. Ghost frame is always underneath my layers. Its weird because if I only have one layer, when I move the position of that layer, the ghost image follows...but if I hide the layer, the image is still there. The image renders if there is not a layer on top of it.

                • 5. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                  Todd_Kopriva Level 8

                  Start by clearing the disk cache (which you can do from the Edit > Purge menu).

                   

                  Also, you should be using After Effects CC (12.1), which includes a lot of bug fixes.

                  1 person found this helpful
                  • 6. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                    haknudsen2 Level 1

                    Already cleared cache several times...Restarted computer...

                    Like I stated in my original post using CC 12.1

                     

                    Any other ideas

                    • 7. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                      Todd_Kopriva Level 8

                      I was responding to grolarmedia.

                      • 8. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                        grolarmedia Level 1

                        Thanks for the help. I cleared cache, updated AE and restarted and it looks like its back to normal. So definitely a caching issue. Thanks again and good luck haknudsen!

                        • 9. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                          schischu

                          I'm having the same problem on my windows 7 notebook. Everytime I open a new comp a ghost image out of an other comp is there. I noticed I can only see it with the resolution set to 1/3 but after a restart of my pc an other ghost image from an other comp apears when I swith to 1/4. So now I have to diffrent images in the background one on 1/3 and one on 1/4. The image is only visable when there is no layer at that moment.

                           

                          I already deleted the cache etc.

                           

                          I have version 12.2.0.5.2

                          • 10. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                            schischu Level 1

                            It's crazy. I installed new ram and ssd today, so I installed everything including windows 7 home professional 64 bit from scratch including after effects CC of course.

                            After working for about 4 hours the problem occures again!

                            • 11. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                              Todd_Kopriva Level 8

                              We're having a hard time reproducing this. I've forwarded this to one of my coworkers who has been trying to get more information about this bug. If she responds asking you for more information, please help her out so that we can isolate and fix this problem.

                              • 12. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                schischu Level 1

                                Thx Todd!

                                 

                                Here is some more info

                                 

                                my machine: dell xps 502l

                                Windows Home premium 64 bit

                                intel  i7-2670

                                16 gb ram

                                Geforce GT 540m

                                 

                                Yesterday I did some rendering, and while exporting at the half resolution setting the ghost image showed in the final rendering during empty moments in the comp, just as it did before at 1/2 resolution in comp window. it also showed up in the ram preview also when it was saved to a avi file and in the normal preview,

                                 

                                Exporting at full resolution was no problem. Note that now after the reinstallation of everything the image changed and so far it only appears when I choose 1/2 resolution in the composition video. Before different images also appeared in 1/4 and 1/3 but never in full resolution. I deactivated cuda for raytracing but no difference.

                                 

                                But the problem seems to only occur in compositions with a resolution of 5184x3454. When I create a comp with this settings it has the ghost image in the background. Creating a comp with just 1 pixel difference and the image is gone. Changing the resolution in an existing comp who has the image will make it go away. Changing it back, brings it up again. Note that 5184x3454 is the original resolution of the footage (imported jpeg frames as a sequence)

                                 

                                Of course I wiped the cash and everything multiple times.

                                All drivers are up to date

                                • 13. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                  ManKar

                                  Hello People out there!

                                   

                                  I am facing the same issue

                                   

                                  Since a few days I have a very annoying ghost issue in After Effects. (cc 12.2.1.5)

                                  I really have no clue what the problem is and how I should solve it.

                                   

                                  Sometimes, when I set the opacity of a layer to 0% I can still see it. It is like a ghost. Even if I turn the little eye off or delete it, the Footage/Ghost won't go away.

                                  I also tried to Empty the cache (while disabling refresh) and cleaned the database and everything, but the problem is still there.

                                   

                                  (Also when I restart After Effects or my whole computer)

                                   

                                  Sometimes it even shows me, that my ghost is part of another footage (while soloing layers), but I already checked that footage while revealing it in composition and checking the footage in the explorer. I also tried to safe it to a different filetype and relink it, but it was still not working.

                                   

                                  Here a a few pictures of my problem below:

                                   

                                   

                                  https://dl.dropboxusercontent.com/u/.../ae_issue1.jpg


                                  https://dl.dropboxusercontent.com/u/.../ae_issue2.PNG


                                  https://dl.dropboxusercontent.com/u/.../ae_issue3.jpg


                                  https://dl.dropboxusercontent.com/u/.../ae_issue4.jpg

                                   

                                  Sometimes, when I scrup with the slider through the composition it appears and disappears and when I loose my click, it is sometimes there and sometimes not.

                                  It is even in my rendering, which is really bad because, because the video is due tomorrow :S...

                                   

                                  Das anyone of you know if I did something wrong or if it is a programm bug?

                                  I am really desperate right now!

                                   

                                  my machine: HP Z220 Workstation

                                  Windows 7

                                  Intel (R) Core(TM) i7-3770 CPU @ 3,4 Ghz

                                  16 GB Ram

                                  Xeon E3-1200 v2/3rd Gen

                                   

                                   

                                  All drivers are up to date.

                                   

                                  Sincerely,

                                  Mandy

                                  • 14. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                    freebird2000

                                    Am having the same problem in AE CC 2014 (13.2.0.49)

                                     

                                    Create new comp. No layers added. There is an image from old comp that appears. It cannot be selected or turned off. When I add a layer the "ghost" disappears, as long as new/only layer is turned on. Turn off layer and "ghost" reappears. Def seems like a cache issue. Have trashed all cache files, nothing makes it go away.

                                     

                                    Adobe? Anyone? Please help.

                                    • 15. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                      bogiesan Level 4

                                      Ah, but does t actually render? I've seen this artifact on lots of systems but they do not actually appear in the finished product.

                                      Try a test render.

                                      • 16. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                        Ninok

                                        Same problem.  2 separate projects. Once it was a piece of footage, the 2nd time it was a shape layer.

                                         

                                        It does in fact render if I do a test render. Purging image cache does remove the stuck image, but only temporarily.

                                         

                                        Problem occurs when there are no layers in the comp, or no layers are "active" (either eye is turned off, or the layer is simply further down or in front of the playhead in the timeline as not to be rendered).


                                        I've found a temporary solution to be to place a small solid (or anything) outside of the render region (or camera view) but have the layer still span the entire timeline. This somehow acts as a placeholder and makes AE perhaps evaluate the frame / screen even though its blank since the object is outside of the render region / camera view.  This in effect removes the stuck image.  If you have a moving camera, it can be useful to parent your placeholder object to the camera outside of its field of view so that it never gets seen should the camera turn it its direction. 


                                        • 17. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                          jaredsales

                                          I too am having this same problem.  It occurs after I purge the cache. It is also happening when I load the project on another machine.  It is very frustrating and there doesn't seem to be a fix across versions.

                                           

                                          Edit: tried putting the solid layer as recommended and it does work on some of the frames, however the issue is still occurring in other places. Trying to render this and then having to chop out those frames is annoying and will also leave me out of sync for a sound mix.

                                          • 18. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                            bighc

                                            I am actually experiencing this exact problem on my machine. I am running 2015 CC, and when my movie should be fading out to black, a random frame from an earlier clip becomes the background. Have tried all the above suggestions, still no help. This is a big issue both for me and my client. Hope you Adobe guys take this seriously.

                                            • 19. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                              jaredsales Level 1

                                              I really feel for you. I'm still having this issue and have had to tell my client that it is a widespread bug that has been reported for years to Adobe and has gone unaddressed. Client has grown extremely impatient as I've now had to resort to outputting a 45 minute piece shot by shot and reassembling.

                                               

                                              It is interesting that this issue has persisted for 3 years and the initial response was "upgrade to CC2014" now Adobe doesn't even try to address it. 3 major versions of After Effects have been released since this thread started, probably more if you look at the other threads across the Internet with the same problem.

                                               

                                              You would think for the $50 a month I spend I could get some sort of response from Adobe. But no. No one from Adobe has even attempted to respond or reach out to find out specifics so they can address it.  I'm attempting to find a comparable piece of software so that I can finally be finished using this buggy product that they don't even stand behind.

                                              • 20. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                Szalam Adobe Community Professional & MVP

                                                If you'll note the responses from Adobe in this thread: they are having a hard time pinning this bug down because it is very difficult to reproduce. The vast majority of people are not experiencing this issue. So, please, file a bug report and provide as much detail as you possibly can about your particular setup - hardware, OS, and software. The tiniest little detail might be the solution to the whole problem. What kind of hard drives are you using? What are your cache settings? What sort of security software do you have installed? What other video/graphics/3d software?

                                                Do these weird phantom images persist if you import your composition into a brand new project? After a complete system restart?

                                                Etc.

                                                • 21. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                  chrish272727

                                                  same issue happening here, just started today (july 15, 2015) using an imac 27 inch late 2013, 3.4 ghz intel core i5 processor, 32gb ram 1600 mhz ddr3 with NVIDIA Geforce gtx 775m 2048 mb. Updated to new apple software this morning as well, which puts me on Yosemite version 10.10.4. The issue was not happening prior to the os update. Now it appears even when building a composition-->new composition blank comp.

                                                  • 22. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                    RBProduções Level 1

                                                    I solved the problem.

                                                    In the folders C:\Users\you\AppData

                                                    and looked for temporary files related to Adobe.

                                                    Manually I deleted all I thought were causing the problem.

                                                     

                                                    I do not know exactly which deleted file solved the problem.

                                                    But it worked.

                                                     

                                                    CAUTION TO DELETE FILES ON APPDATA.

                                                    Just do if you are sure what you're deleting.

                                                    1 person found this helpful
                                                    • 23. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                      Alberto Bedin Level 1

                                                      Same problem for me! Random old project still frame on blank composition. By the way my random frame is QUITE EMBARRASSING. Today I was so close to send a final render to a customer with the random frame!!

                                                       

                                                      AE CC 2014 up-to-date

                                                      Windows 8.1 Pro 64 bit

                                                      32 GB RAM Corsair DDR 4

                                                      Video nVidia GeForce GTX 980 Strix

                                                      Intel Core i7 Extreme 930

                                                       

                                                      Please Adobe fix this!!

                                                      1 person found this helpful
                                                      • 24. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                        Szalam Adobe Community Professional & MVP

                                                        Alberto Bedin wrote:

                                                         

                                                        Same problem for me! Random old project still frame on blank composition. By the way my random frame is QUITE EMBARRASSING. Today I was so close to send a final render to a customer with the random frame!!

                                                         

                                                        AE CC 2014 up-to-date

                                                        ...

                                                        Please Adobe fix this!!

                                                        It's probably not going to be fixed in CC 2014, try it in CC 2015.

                                                        If you haven't installed CC 2015 yet, make sure, when you do install it, that you turn off the default option to remove your old versions.

                                                        If you don't like working in CC 2015, you can at least open your file, make a tiny change, save it in CC 2015 (with a different file name), then open it again in CC 2014 and see if the phantom frame goes away.

                                                        1 person found this helpful
                                                        • 25. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                          Alberto Bedin Level 1

                                                          There are users with the same problem on CC 2015, so it is not related to CC 2014 or 2015.

                                                           

                                                          In addition, AE CC 2015 has too many bugs for me.

                                                          • 26. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                            Dipsacus Level 1

                                                            Thx ! It solved my problem too !

                                                             

                                                            Actually, i only deleted all the files i found in C:\Users\YourNameHere\AppData\Roaming\Adobe\After Effects and after restarting AE, the image stuck was gone.

                                                             

                                                            By the way, this problem appears for me only a single time with the latest CC 2015 version.

                                                            1 person found this helpful
                                                            • 27. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                              Barry Leach

                                                              I'm also using a 27 inch iMac running OS X Yosemite 10.10.5 (late 2013 3.5 Ghz Intel Core i7, 32 GB 1600 MHz DDR3 with NVIDIA GeForce GTX 780M 4096MB) and have now the same problem working with images in Adobe Elements for Mac 10 - the transparent 'ghost' image tracks with the cursor when trying to use any Adobe tools.

                                                               

                                                              Any ideas other than changing software from Adobe to another company?

                                                              • 28. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                Dave LaRonde Level 6

                                                                Barry Leach wrote:

                                                                 

                                                                Any ideas other than changing software from Adobe to another company?

                                                                 

                                                                Good luck with that one.

                                                                 

                                                                No one else makes an adequate substitute for After Effects, and I'm sure Adobe's keenly aware of that situation.  You can only get electricity from your local power utility, and you can only get AE from Adobe.  The big difference between the two is that your local power utility also has a local governmental regulatory commission, but Adobe does not.  Adobe can do whatever it darned well pleases.  If you protest by canceling your rental agreement, your software deactivates... leaving you stuck.  Adobe has After Effects users by the short hairs.

                                                                 

                                                                With no significant competition, it can deliver whatever level of customer service it chooses, and you have absolutely no say in the matter.  In other words, it's working just like a monopoly.

                                                                 

                                                                Isn't that a cheery thought?

                                                                • 29. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                  William Ames Level 1

                                                                  I see this problem on a number of Adobe products, including Photoshop and Lightroom...only AFTER I upgraded to a new "coffee can" Mac Pro from a 2007 Mac Pro. Same monitor (30" Dell) and the same software. This only happens in Adobe products, so it's something related to that. I suspect that there's a driver issue that doesn't clear some sort of caching in the video processor.

                                                                  • 30. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                    deep4k Level 1

                                                                    I had the same issue , i had to fix it  by making a text layer with just a dot ( . )  and placing it anywhere outside the frame ,  thats the only solution i have found so far. tried reinstalling  and everything.

                                                                    1 person found this helpful
                                                                    • 31. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                      Szalam Adobe Community Professional & MVP

                                                                      deep4k wrote:

                                                                       

                                                                      I had the same issue , i had to fix it by making a text layer with just a dot ( . ) and placing it anywhere outside the frame , thats the only solution i have found so far. tried reinstalling and everything.

                                                                      If you are using AE version 13.7.2 and are still experiencing issues like this - especially ones that won't go away when you clear your cache, please file a bug report immediately.

                                                                      1 person found this helpful
                                                                      • 32. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                        valentinv42868486 Level 1

                                                                        Yesterday I updated to AE 13.8.0.144 and the "Ghost frame" issue appeared. I tried test render and it was on the render as well. I tried clearing cache, restarting but it was still there. The temporary fix is to place a solid (black) underneath the whole composition (or under the pre-comp that has the ghost frame). Still I hope Adobe fixes it soon as apparently its been going for a while.

                                                                         

                                                                        My configuration is:

                                                                        iMac (Retina 5K, 27-inch, Mid 2015)

                                                                        3.3 GHz Intel Core i5

                                                                        32 GB 1600 MHz DDR3

                                                                        AMD Radeon R9 M290 2048 MB

                                                                        1 person found this helpful
                                                                        • 33. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                          Szalam Adobe Community Professional & MVP

                                                                          valentinv42868486 wrote:

                                                                           

                                                                          Yesterday I updated to AE 13.8.0.144 and the "Ghost frame" issue appeared. I tried test render and it was on the render as well. I tried clearing cache, restarting but it was still there. The temporary fix is to place a solid (black) underneath the whole composition (or under the pre-comp that has the ghost frame).

                                                                          You can force synchronization of the project database by holding the Option key and choosing Edit > Purge > All Memory. This should only be necessary when you observe that the Composition panel fails to update correctly. This page mentions it (at the very last part).

                                                                          2 people found this helpful
                                                                          • 34. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                            joeb57726292 Level 1

                                                                            Hey, sorry to be the guy that says "I've got the same problem" ,but I've got the same problem.

                                                                             

                                                                            I did start a new post here:Burt in image. but I'll keep a watch on this one so there not the same trash on two posts.

                                                                             

                                                                            (theres some screen shots and render example over on mine as well)

                                                                             

                                                                            Note on the original post it says "Does not show up in final renders" on mine it does other than that it seems to be an identical error.

                                                                            1 person found this helpful
                                                                            • 35. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                              valentinv42868486 Level 1

                                                                              Hey Joe,

                                                                               

                                                                              I managed to fix mine after purging the memory several times. (Edit\Purge\All Memory & Disk Cache...).

                                                                               

                                                                              However, it didn't work on the same day the problem occurred (I did purge the memory and restarted the computer several times) but on the next day it worked and I did the same process of clearing the memory.

                                                                               

                                                                              I believe it is a cache problem and since I managed to fix it, it hasn't happened again.

                                                                               

                                                                              I hope I was helpful and wish you luck with solving it.

                                                                               

                                                                              PS: temporary fix is to place a text layer outside your screen with even just a dot "."

                                                                              • 36. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                                xleggs

                                                                                We have version 13.8.108 and have the same stuck image problem. Trying prescribed remedies from this thread. HEY ADOBE, your software is broken! I've used AE as part of all my full time jobs since 1996, and never had something like this before. This has persisted for YEARS! !

                                                                                • 37. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                                  xleggs Level 1

                                                                                  Thanks to Dipsacus, the problem has stopped for now.

                                                                                   

                                                                                  Deleted the files here: C:\Users\YourNameHere\AppData\Roaming\Adobe\After Effects

                                                                                   

                                                                                  This killed the current display settings, dual screen, but that was not a big deal.

                                                                                   

                                                                                  Thanks.

                                                                                   

                                                                                  P.S. Adobe- you're still on the hook for this one!

                                                                                  • 38. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                                    Roei Tzoref Adobe Community Professional

                                                                                    it could be just a corrupted preferences file. ctrl+alt+shift+launch app will replace the prefs.txt file with a new one in the folder you mentioned. in my experiance, resetting the preferences (and deleting cache in the preferences) is the one of the first things you should try before going bananas from what appears to be a bug.

                                                                                    • 39. Re: "Stuck" Image in Transparent Background
                                                                                      jacka54402691

                                                                                      I am currently having the same problem, image is stuck and reappears multiple times throughout the animation and stays there even if all the layers are hidden. Also shows up in renders. Need help fixing this ASAP.

                                                                                       

                                                                                      I've already tried clearing cache multiple times, uninstalled and reinstalled with cache clears and CCleaner and Computer restarts inbetween. Nothing fixes it for this project.

                                                                                      1 2 Previous Next