2 Replies Latest reply on Aug 3, 2014 4:00 AM by ksuehring

    LR 5.x crop tool bug: selection jumping on activation

    ksuehring

      Hi,

       

      I did not see this reported, but I'd be rather surprised if nobody had noticed the issue before.

       

      I'm seeing this behavior since I upgraded from LR 4 to LR 5. I think I did the upgrade with 5.3, but at 5.6 I still have the following problem:

       

      After setting a cropping rectangle (usually with rotation), then change some settings (e.g. exposure, shadows, blacks, etc.) and then activate the cropping tool again, the displayed image jumps to the original frame size for half a second and then back to the previously set crop.

       

      Since I usually go back to cropping only for small changes in rotation, this is especially annoying, because it irritates the eye in a way that I'm sometimes not even sure if I'm seeing my previous setting again. And then I have forgotten how I actually wanted to adjust the setting

       

      This seems to me like a bug introduced in LR5. I'm using Lightroom since version 2 and never had this behavior until the upgrade to LR5.

       

      I'm using Windows 7 Pro 64-bit, nvidia Graphics.

       

      Steps to reproduce:

       

      1) Open an image in the development module (I'm using Canon CR2 raws)

      2) Set a cropping window

      3) change some image settings, e.g. exposure

      4) activate the cropping tool

       

      Please fix this behavior.

       

      Thanks,

      Karsten