2 Replies Latest reply on Aug 3, 2014 10:06 AM by A.T. Romano

    Why would I only have a grey screen when I open Premiere Elements on windows 7

    wbgus1

      When I load my Premiere Elements program the work area isn't there, just grey screen.  Why?

        • 1. Re: Why would I only have a grey screen when I open Premiere Elements on windows 7
          John T Smith Adobe Community Professional & MVP

          From the Premiere Elements Information FAQ http://forums.adobe.com/thread/1042180
          NOTE - McAfee kills the program http://forums.adobe.com/thread/1460089?tstart=0
          •You MUST use an account with Administrator Privileges to run Premiere Elements
          •(Doing Run as Administrator http://forums.adobe.com/thread/969395 [says Encore and also for "All" versions of Premiere] will sometimes fix "odd" errors)
          •What version of Premiere Elements? Include the minor version number (e.g., Premiere Elements 12 with the 12.0.1 update).
          •What operating system? This should include specific minor version numbers, like "Mac OSX v10.6.8"---not just "Mac"
          •Has this ever worked before?  If so, do you recall any changes you made to Premiere Elements, such as adding Plug-ins, brushes, etc.?  Did you make any changes to your system, such as updating hardware, printers or drivers; or installing/uninstalling any programs?
          •Have you installed any recent program or OS updates? (If not, you should. They fix a lot of problems.)
          •What kind(s) of image file(s)? When talking about camera raw files, include the model of camera.
          •If you are getting error message(s), what is the full text of the error message(s)?
          •What were you doing when the problem occurred?
          •What other software are you running?
          •Tell us about your computer hardware. How much RAM is installed?  How much free space is on your system (C:) drive?
          And some other questions...
          •What are you editing, and does your video have a red line over it BEFORE you do any work?
          •Which version of Quicktime do you have installed?

          •What is your exact brand/model graphics adapter (ATI or nVidia or ???)
          •What is your exact graphics adapter driver version?
          •Have you gone to the vendor web site to check for a newer driver?
          •For Windows, do NOT rely on Windows Update to have current driver information
          •-you need to go direct to the vendor web site and check updates for yourself
          •ATI Driver Autodetect http://support.amd.com/en-us/download/auto-detect-tool
          •nVidia Driver Downloads http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us
          •IF you have Premiere Elements version 10 and an nVidia card
          •nVidia Driver Rollback PreElements-10 http://forums.adobe.com/thread/1317675
          •-Old Drivers http://www.nvidia.com/Download/Find.aspx?lang=en-us

          • 2. Re: Why would I only have a grey screen when I open Premiere Elements on windows 7
            A.T. Romano Level 7

            wbgus1

             

            What version of Premiere Elements do you have and are trying to run on Windows 7 (presumed 64 bit).

             

            Is this a "it worked before but now" or "it never worked before" issue?

             

            Those are two primary questions which need answers so that we can cut through assortment of varied links and customize a Premiere Elements answer to your Premiere Elements question.

             

            Thanks.

             

            ATR