3 Replies Latest reply on May 5, 2017 6:39 AM by dj_paige

    Lightroom - resetting to the original

    kevinp74091617

      I have no knowledge of the setting up of Lightroom from scratch. It was installed and set up by a friend. However now, I am finding it difficult to import photos and process them in Lightroom. Importing from ext drives  have lost most metadata like labels and history. How can I bring this back to where I was a week ago?

      Since I began to have problems with Lightroom I stopped backing up - since I thought it would mess up and back up these messy settings that have crept into the software. Can I rest to the original settings? Could I use the back up to restore all settings before the problems began? Please HELP!!!

        • 1. Re: Lightroom - resetting to the original
          Akash Sharma Adobe Employee

          Hi kevinp,

           

          You can restore default Lightroom settings, See How to set Lightroom preferences 

          However, You won't be able to get back the lost metadata if the catalog wasn't backed up recently or to the time you'd like to restore it.

           

          Let us know if you need any help.

           

          Thanks,

          Akash

          • 2. Re: Lightroom - resetting to the original
            kevinp74091617 Level 1

            Thank you Akash.

             

            I did follow - but now:

            All the Copyright watermarks have been wiped out, which is not a problem,

            can do it again

             

            The problem is - now that the external drive has been synced, whenever I

            want to open from the synced external drive - the metadata and labels are

            not seen. Also, the Import button is greyed out, so I cannot import the

            file into light room and all the photos are greyed, and cannot be selected.

            How do I fix this?

            Regards,

            kevin

             

             

            tel: 0431080747  +61 3 97787256

            *email; mail@kevin-peterson.net <mail@kevin-peterson.net> *

            Websites   kevin-peterson <http://kevin-peterson.net/>

            https://kevin-peterson.smugmug.com/

            *Follow me on *Twitter <https://twitter.com/kevpet40>  Instagram

            <https://www.instagram.com/kevpet40/>  facebook

            <https://www.facebook.com/kevpet40>

            https://au.pinterest.com/source/tumbleweedkp.tumblr.com/

             

            This email and any files transmitted with it are confidential and intended

            solely for the use of the individual or entity to whom they are addressed.

            This message contains confidential information and is intended only for the

            individual named. If you are not the named addressee you should not

            disseminate, distribute or copy this e-mail. Please notify the sender

            immediately by e-mail if you have received this e-mail by mistake and

            delete this e-mail from your system. If you are not the intended recipient

            you are notified that disclosing, copying, distributing or taking any

            action in reliance on the contents of this information is strictly

            prohibited.

             

             

            On Wed, May 3, 2017 at 3:39 PM, Akash Sharma <forums_noreply@adobe.com>

            • 3. Re: Lightroom - resetting to the original
              dj_paige Level 9

              Importing from the external drive causes Lightroom to think this is a brand new photo that it has never seen and thus it has no user-supplied metadata, edits, etc.

               

              Importing is the WRONG thing to do for photos that have previously been edited in Lightroom.

               

              I have no knowledge of the setting up of Lightroom from scratch. It was installed and set up by a friend. However now, I am finding it difficult to import photos and process them in Lightroom. Importing from ext drives  have lost most metadata like labels and history. How can I bring this back to where I was a week ago?


              Could you please explain in a lot more detail the EXACT STEPS that you followed here from the day Lightroom was set up until now? How did the photos wind up on the external drive? Where were they before? What happened from day 1 to when this problem started. Emphasis on "lot more detail", emphasis on "detail", leave nothing out.