2 Replies Latest reply on Jun 30, 2017 6:16 PM by mindylu32

    Oil Paint in CC17 Not Working after Updating Driver

    mindylu32 Level 1

      I want to start off by saying I have scoured the forum here first to see if I could find a solution but unfortunately I couldn't. I will also right off the bat provide system information that I believe is useful (no genius here, LOL )

       

      Dell Inspirion 5755

      Windows 10 Version 10.0.14393

      64 Bit Operating System

      Processor AMD A8-7410 APU with AMD Radeon 5 Graphics , 2200 Mhz, 4 Cores

      8.00 GB RAM

       

      I went to use the Oil Paint Filter for the very first time yesterday and received this error message:

       

      "Photoshop has encountered a problem with the display driver and has temporarily disabled enhancements for this feature which use the graphics hardware. This issue can commonly be fixed by updating display drivers. If the problem persists disable OpenCL for this and other features in Preferences".

       

      I immediately closed PS and went to my system information and found my display driver which is an AMD Radeon 5 and updated the driver. After the driver updated I re-opened PS and once again tried to use the Oil Filter and was again met with the same error message. I did some research and found that I might need to update PS so I proceeded to do that and once again after the update I tried to use the Oil Filter and was AGAIN met with the same error message.

       

      More research and I found I needed to turn on OpenCL in preferences. I go to Preferences only to see "Open CL" is greyed out and I cannot use it. I'm going to admit I'm not a complete tech genius. However, I found in another discussion board someone said that if you have OpenCL you would see CL after the GL on the list from your system information. Well as you can see from this copy from my system info from PS it clearly has a list of CL after GL. Now again, I'm not a tech genius so I have no idea if that is accurate or not.

       

      glgpu[0].GLVersion="4.1"

      glgpu[0].IsIntegratedGLGPU=0

      glgpu[0].GLMemoryMB=1024

      glgpu[0].GLName="AMD Radeon R5"

      glgpu[0].GLVendor="ATI Technologies Inc."

      glgpu[0].GLVendorID=4098

      glgpu[0].GLDriverVersion="21.19.148.32768"

      glgpu[0].GLRectTextureSize=16384

      glgpu[0].GLRenderer="AMD Radeon R5"

      glgpu[0].GLRendererID=38993

      glgpu[0].HasGLNPOTSupport=1

      glgpu[0].GLDriver="aticfx64.dll,aticfx64.dll,aticfx64.dll,amdxc64.dll,aticfx32,aticfx32,at icfx32,amdxc32,atiumd64,atidxx64.dll,atidxx64.dll,atiumdag,atidxx32,atidxx32,atiumdva,atiu md6a.cap,atitmm64"

      glgpu[0].GLDriverDate="20161206000000.000000-000"

      glgpu[0].CanCompileProgramGLSL=1

      glgpu[0].GLFrameBufferOK=1

      glgpu[0].glGetString[GL_SHADING_LANGUAGE_VERSION]="4.50"

      glgpu[0].glGetProgramivARB[GL_FRAGMENT_PROGRAM_ARB][GL_MAX_PROGRAM_INSTRUCTIONS_ARB]=[2147 483647]

      glgpu[0].glGetIntegerv[GL_MAX_TEXTURE_UNITS]=[8]

      glgpu[0].glGetIntegerv[GL_MAX_COMBINED_TEXTURE_IMAGE_UNITS]=[192]

      glgpu[0].glGetIntegerv[GL_MAX_VERTEX_TEXTURE_IMAGE_UNITS]=[32]

      glgpu[0].glGetIntegerv[GL_MAX_TEXTURE_IMAGE_UNITS]=[32]

      glgpu[0].glGetIntegerv[GL_MAX_DRAW_BUFFERS]=[8]

      glgpu[0].glGetIntegerv[GL_MAX_VERTEX_UNIFORM_COMPONENTS]=[16384]

      glgpu[0].glGetIntegerv[GL_MAX_FRAGMENT_UNIFORM_COMPONENTS]=[16384]

      glgpu[0].glGetIntegerv[GL_MAX_VARYING_FLOATS]=[128]

      glgpu[0].glGetIntegerv[GL_MAX_VERTEX_ATTRIBS]=[29]

      glgpu[0].extension[AIF::OGL::GL_ARB_VERTEX_PROGRAM]=1

      glgpu[0].extension[AIF::OGL::GL_ARB_FRAGMENT_PROGRAM]=1

      glgpu[0].extension[AIF::OGL::GL_ARB_VERTEX_SHADER]=1

      glgpu[0].extension[AIF::OGL::GL_ARB_FRAGMENT_SHADER]=1

      glgpu[0].extension[AIF::OGL::GL_EXT_FRAMEBUFFER_OBJECT]=1

      glgpu[0].extension[AIF::OGL::GL_ARB_TEXTURE_RECTANGLE]=1

      glgpu[0].extension[AIF::OGL::GL_ARB_TEXTURE_FLOAT]=1

      glgpu[0].extension[AIF::OGL::GL_ARB_OCCLUSION_QUERY]=1

      glgpu[0].extension[AIF::OGL::GL_ARB_VERTEX_BUFFER_OBJECT]=1

      glgpu[0].extension[AIF::OGL::GL_ARB_SHADER_TEXTURE_LOD]=1

      clgpu[0].CLPlatformVersion="2.0 AMD-APP (2117.15)"

      clgpu[0].CLDeviceVersion="2.0 AMD-APP (2117.15)"

      clgpu[0].IsIntegratedCLGPU=1

      clgpu[0].CLMemoryMB=2559

      clgpu[0].CLName="Mullins"

      clgpu[0].CLVendor="Advanced Micro Devices, Inc."

      clgpu[0].CLVendorID=4098

      clgpu[0].CLDriverVersion="2117.15 (VM)"

      clgpu[0].CLBandwidth=1.03296e+10

      clgpu[0].CLCompute=100.541

       

      I am just getting so frustrated. I have the most up date version of PS and I also have updated the driver they say needs to be updated yet I cannot use this feature. I hope someone can help me. I would greatly appreciate it. Please let me know if you need more information. I will try my best to provide it because again I'm not a tech guru. I just purchased this laptop this year so I'm not sure why I am having such an issue with this.

       

      Thanks in advance to anyone who can try to help me. I greatly appreciate it.