8 Replies Latest reply on Jun 18, 2018 1:56 PM by mariej81178028

    Presets not installing!

    mariej81178028 Level 1

      Let me preface this by saying I am not new to Lightroom. I've been working with it for years. I recently updated to a new MAC. Installed Lightroom and then installed my presets into Develop presets. However, the presets are NOT showing up in my catalogue. The "Store Presets" button is not checked. I've quit and restarted Lightroom. I've looked online for any solutions and found zip. Contacted Adobe support and the lady helping me was pretty clueless. I felt I knew more about presets than she did. I need to figure out what the root issue is and I'm just not seeing it. It works perfectly on my MacBook and the settings are exactly the same. Pulling my hair out. Any gurus out there???

        • 1. Re: Presets not installing!
          johnrellis Most Valuable Participant

          Troubleshooting steps:

           

          1. In your new Mac's LR, do Help > System Info and copy and paste the first ten or so lines here.

           

          2. In Finder, do Go > Go To Folder and paste in "~/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/Settings" (without the quotes) and post a screenshot of what you see in Finder here.  This is the new location of presets for 7.3 and later.

           

          3. In Finder, do Go > Go To Folder and paste in "~/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Develop Presets" (without the quotes) and post a screenshot of what you see in Finder here.  This is the location of presets for older versions of LR.

          • 2. Re: Presets not installing!
            mariej81178028 Level 1

            1. In your new Mac's LR, do Help > System Info and copy and paste the first ten or so lines here.

            Lightroom Classic version: 7.3.1 [ 1167660 ]

            License: Creative Cloud

            Language setting: en-US

            Operating system: Mac OS 10

            Version: 10.13.5 [17F77]

            Application architecture: x64

            Logical processor count: 4

            Processor speed: 3.4 GHz

            Built-in memory: 16,384.0 MB

            Real memory available to Lightroom: 16,384.0 MB

             

            2. In Finder, do Go > Go To Folder and paste in "~/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/Settings" (without the quotes) and post a screenshot of what you see in Finder here.  This is the new location of presets for 7.3 and later.

             

            Screenshot 2018-06-18 15.38.53.png

            3. In Finder, do Go > Go To Folder and paste in "~/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Develop Presets" (without the quotes) and post a screenshot of what you see in Finder here.  This is the location of presets for older versions of LR.

             

            Screenshot 2018-06-18 15.40.46.png

            • 3. Re: Presets not installing!
              mariej81178028 Level 1

              Also, I saw an article that camera raw was the new place for presets, so I also tried installing them there. Still didn't show up.

              • 4. Re: Presets not installing!
                johnrellis Most Valuable Participant

                Please show a screenshot of the Finder contents of one of the old preset folders, e.g. ""~/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Develop Presets/Replichrome - Tweak Kit".  This will clarify whether LR 7.3 has tried to convert your old-format presets or not.

                • 5. Re: Presets not installing!
                  mariej81178028 Level 1

                  OK, this is from my MacBook which is running the same presets...

                  Screenshot 2018-06-18 15.52.25.png

                  • 6. Re: Presets not installing!
                    mariej81178028 Level 1

                    And this is in my new MAC:Screenshot 2018-06-18 15.57.36.png

                    • 7. Re: Presets not installing!
                      johnrellis Most Valuable Participant

                      That clarifies the situation.

                       

                      LR 7.3 on your old Mac converted your presets from the old .lrtemplate format in the old location ~/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Develop Presets, to the new .xmp format in the new location ~/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/Settings.

                       

                      It renamed the old .lrtemplate files by prefixing them with "~~", indicating that it had already converted those to the new .xmp format in the new location.

                       

                      You then copyied those "~~" .lrtemplate files to your new Mac, and LR on your new Mac ignored them, thinking they had already been converted.

                       

                      To move forward, you should copy the contents of ~/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/Settings (containing the new-format .xmp files) from your old Mac to your new Mac.

                      • 8. Re: Presets not installing!
                        mariej81178028 Level 1

                        Thank you, thank you, thank you! That was it! I knew I was missing something!!!  My day is ending on a brighter note thanks to you!!! I really appreciate it!