6 Replies Latest reply: Jan 13, 2012 8:34 AM by Stan Jones RSS

    Blu-ray H264 encoding help!

    peacebreakerr Community Member

      I've read around the forums, and made a few posts on other sites but can't seem to find a straight answer.  I'm trying to author a blu-ray in encore with a 25min 1080i program and x2 5min 480i programs.  I originally tried encoding to H264 from Sorenson Squeeze 7 using its blu-ray presets, since I didn't have AME installed, but no luck.  However, its MPEG2 blu-ray presets do import into encore.  On someone's advice I switched around my licenses and installed AME and Encore onto the PC running Media Composer.  I imported the quicktimes into Encore (These are coming from Media Composer, output as same-as-source quicktimes because encore was having problems with quicktime reference files), tweaked the transcoding presets slightly, and haven't been able to get much to work since then.  It seems that the SD videos are encoding fine.  But the HD video is having problems.  Either it transcodes but shows up as black when played back on a blu-ray player, or it gets an error while transcoding.  However, I was able to get it to playback but only when I transcoded a quicktime of the first few minutes, rather than the entire 25 minute program.  Other forum posting have talked about a 2-pass VBR error and some other things, but that doesn't seem to be the problem as I did a test using that same couple minute excerpt quicktime with different settings, and all played back (2-pass vbr 4.1 level, 2-pass vbr 4.0 level, 1-pass vbr 4.1 level, 1-pass vbr 4.0 level, etc).  Encore also has trouble determining what needs transcoding and what doesn't.  For instance, I transcoded the two SD videos by right clicking Transcode Now so that AME opens up, but after transcoding Encore still says they need transcoding.  Cleaning Media Caches as suggested elsewhere doesn't seem to help. 

       

      I'm at a loss at what to do at this point. I bought the production suite recently so that I could have After Effects and Encore for blu-ray authoring.  But so far Encore has been a huge disappointment and waste of time and money.  It seems almost criminal that Encore and AME don't play nice together using their own presets.  Does anyone know how to get AME to encode correctly, or if there are settings to tweak in Sorenson Squeeze to get it to work with Encore?

       

      Any help is much appreciated!

        • 1. Re: Blu-ray H264 encoding help!
          JSS1138 Community Member

          Take the QuickTime files from MC, bring them into AME.  Transcode there.

           

          Then bring those transcoded assets into a new Encore project.

          • 2. Re: Blu-ray H264 encoding help!
            Stan Jones CommunityMVP

            I am having trouble tracking your multiple workflows, in part since I don't know what program you are using to play files when  you say they played back successfully (Encore preview; other program etc). Don't worry about explaining what you wrote above, just provide a bit more info when you report your next tests, starting with Jim's suggestion.

             

            Other forum posting have talked about a 2-pass VBR error and some other things, but that doesn't seem to be the problem as I did a test using that same couple minute excerpt quicktime with different settings, and all played back (2-pass vbr 4.1 level, 2-pass vbr 4.0 level, 1-pass vbr 4.1 level, 1-pass vbr 4.0 level, etc).

            I think the 2 pass vbr bug is not always apparent when you transcode short clips.

            • 3. Re: Blu-ray H264 encoding help!
              peacebreakerr Community Member

              To followup, I build the blu-ray as an image, then burn the image to a 25GB BD-R, and playback on a Panasonic DMP-BD60.

               

              I just encoded all the videos directly within AME using the default preset "use source attributes, highest quality" and they imported in Encore perfectly.  I'm leaving the project to build, and I'll report in tomorrow morning.  One thing I noticed is that while building it said "transcoding" for each of the videos, though it was done with that step pretty fast (maybe 10 minutes for all 3).  I'm assuming it wasn't transcoding the video, but maybe the audio (.wav).

              • 4. Re: Blu-ray H264 encoding help!
                JSS1138 Community Member

                Yep.  All the presets use WAV audio.

                • 5. Re: Blu-ray H264 encoding help!
                  peacebreakerr Community Member

                  Tested the blu-ray out in our player this morning.  Seems to play fine.  Thanks for the tip.

                   

                  Looks like the one SD video somehow had it's interlacing reversed so I'll just have to manually set that and re-transcode.  Should be good to go otherwise.

                  • 6. Re: Blu-ray H264 encoding help!
                    Stan Jones CommunityMVP

                    Congrats!